Posted on

Košice v dňoch 24. a 25. septembra hostili najväčšiu inovačnú a technologickú konferenciu s veľtrhom SlovakiaTech Fórum-Expo 2024. Kým prvý ročník ponúkol len 20 rečníkov a navštívilo ho iba 300 ľudí, 6. ročník doslova lámal rekordy! Na podujatí sa počas 2 dní na 3 pódiách predstavilo 124 domácich a zahraničných spíkrov a v sekcii Expo až 41 vystavovateľov. Celkovo si počas dvoch dní festival inovácií pozrelo až 4120 registrovaných návštevníkov, z čoho polovicu tvorili študenti stredných a vysokých škôl.

Prepojenie inovačného ekosystému

Prezidentom a zakladateľom SlovakiaTechu je Juraj Miškov, podľa ktorého „cieľom je prepájať inovačný ekosystém a to je to, čo tu dlhé roky chýbalo. Vláda si robila svoje vládne materiály za zavretými dverami, akademici si robili výskumy na svojich univerzitách a firmy sa venovali zarábaniu peňazí. No a my na SlovakiaTechu sa snažíme prepájať tieto zložky, aby vznikal jeden efektívny trojuholník, spájajúci vedu, firmy a vládu, ktorý posunie Slovensko v inováciách dopredu.“

Future of Mobility

Slogan dvojdňového podujatia znel „Future of mobility“. Okrem budúcnosti dopravy študenti, vývojári, vedci, startupisti a zástupcovia firiem aj štátu na konferencii hovorili aj o smart domácnostiach, udržateľnosti, digitalizácii a kybernetickej bezpečnosti. Na SlovakiaTechu celkovo odznelo 50 odborných prezentácií, 18 panelových diskusií, 8 typov workshopov a súčasťou bolo aj pokračovanie úspešného Raw Materials Day a druhého ročníka Hackathonu.

Podpora mladých inovátorov

Podľa Miškova za uplynulé ročníky podujatia evidujú veľa úspešných príbehov aj vďaka networkingu, teda vytvárania obchodných vzťahov. „Mnohé z akademických tímov, ktoré tu prezentujú svoje výskumné projekty, získali sponzora, ktorý ich tu videl. Alebo založili nejakú spoločnú firmu,“ dodal. Pripomenul, že cieľom SlovakiaTechu je prilákať najmä mladú generáciu k oblastiam ako sú veda, výskum a vývoj, ktoré sú zárukou konkurencieschopnosti a úspechu každej krajiny. „Teší ma, že sme chodia vo veľkom počte stredoškoláci a aj vysokoškoláci. Snažíme sa ich inšpirovať pretože inovácie a technológie sú budúcnosť a bez nich táto krajina jednoducho neprežije,“ zdôraznil Miškov, ktorý je aj bývalým ministrom hospodárstva.

Investície do inovácií a vzdelávania

SlovakiaTech 2024 podporil aj podpredseda vlády pre Plán obnovy a znalostnú ekonomiku Peter Kmec. Ako uviedol, „Slovensko má potenciál byť inovačným lídrom, no na to potrebuje spoluprácu medzi podnikmi, výskumnými inštitúciami a vládou. A práve preto je SlovakiaTech dôležitým podujatím“.
V oblasti výskumu, vývoja a inovácií úrad pripravuje nový zákon, ktorý zlepší koordináciu a optimalizuje poskytovanie podpory pre výskumný sektor.
Na SlovakiaTechu Peter Kmec zároveň predstavil investície zo zelenej kapitoly REPowerEU, ktoré prinesú inovácie v obsahu vzdelávania stredných odborných škôl. „Uvedomujeme si, že je najvyšší čas, aby na zmenu prístupu ku klíme reagoval aj slovenský vzdelávací systém“, uviedol vicepremiér.

Netradičný virtuálny príhovor

V Košiciach predstavili aj holografického asistenta na živú komunikáciu. Prvýkrát v histórii SlovakiaTechu vystúpili niektorí rečníci aj vďaka tejto technológii v takzvanom „holoboxe“. Hneď na otvorení konferencie sa takto mohol návštevníkom virtuálne prihovoriť aj prezident republiky Peter Pellegrini.

Technologické novinky na výstavnej časti EXPO

Súčasťou inovačno-technologického festivalu SlovakiaTechu 2024 bola aj výstavná časť EXPO. Návštevníci si mohli vyskúšať pilotovanie bojového vrtuľníka, pomocou VRM – simulátora. Alebo vlakový trenažér simulujúci jazdu z kabíny rušňovodiča. K veľmi populárnym zastávkam patrila aj virtuálna realita. Lákadlom bol nesporne aj štvornohý autonómny robot ARTABAN podobný psovi. Určený je na prácu v ťažko dostupných terénoch, pri živelných pohromách a záchranárskych prácach. Návštevníkom sa predstavili aj expozície piatich slovenských univerzít: Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Žilinskej univerzity a Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach.

O SlovakiaTech

Organizátorom podujatia je nezisková organizácia – SlovakiaTech. Odborným garantom je PhDr. Juraj Miškov, prezident SLOVAKIATECH FÓRUM-EXPO 2024. Poradca podpredsedu vlády SR pre Plán obnovy a znalostnú ekonomiku a bývalý minister hospodárstva SR.

Hlavným partnerom SlovakiaTechu 2024 boli Nadácia SPP a SARIO. Exkluzívny automobilový partner Porsche Slovensko a ďalšími partnermi boli SEPS, JAVYS, Nexer, SBA, ZSSK, T-Systems, Digitálna koalícia a AIslovakIA.

SlovakiaTech Fórum-Expo 2024 sa uskutočnilo v košickom Kulturparku pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho, Úradu podpredsedu vlády SR pre Plán obnovy a znalostnú ekonomiku Petra Kmeca, Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva dopravy SR, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Ministerstva pôdohospodárstva SR, Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Košického samosprávneho kraja a Mesta Košice.

Organizátori už čoskoro začnú pripravovať ďalší, v poradí už 7. ročník inovačného festivalu SlovakiaTech, ktorý otvorí svoje brány v septembri 2025.

Dôležité odkazy:


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *